Фотографска радња “Фотобане” основана је давне 1954. године. Оснивачи су били брачни пар Бранислав и Надежда Марјановић. Бранислав Бане Марјановић је рођен 1930. године у Стубици код Параћина , а после Другог светског рата је поседовао диплому мајстора фотографије, што је била врло ретка струка у Поморављу. На молбу деспотовачких власти, преселио се уз Ћуприје, јер у Деспотовцу није било фотографа. Прва радња се налазила у главној улици у близини зграде општинске управе. Браниславу у раду помаже супруга Надежда, а годину дана по доласку у Деспотовац, родио им се син Јовица, који је од малих ногу радио са родитељима и усвајао фотографске технике. Јоца је са супругом Јасминком наставио рад у породичној радњи. Ова радња постаје лидер у изради фотографија у нашем крају. У прилог томе говори и чињеница да су прве колор фотографије са ових простора потекле из ове радионице. Некадашњи гигант у свету фотографије “Кодак Експрес” одабрао је баш ову радњу за представника на сајму фотографија у Келну “Photokina” (Немачка) 1996. године, што говори о њиховој посвећености послу.

После шездесет година рада, радњу су преузели унук Јован и унука Јована. Њихова је идеја унапређење рада, постављање нових стандарда у области фотографије. Јован Марјановић се поред фотографије бави и снимањем видео материјала. Радња поседује најсавременију дигиталну опрему за израду фотографија, као и обучен стручни тим.

“Ово је пример преношења заната са колена на колено… Сада се фотографски посао обавља у далеко квалитетнијим техничким условима, дигиталним апаратима, у рачунарској техниции са процесним машинама за израду фотографија” . Али иза сваког фотоапарата стоји око уметника фотографа Банета, Јовице, Јована.

Ово је сећање на људе који су у претходним деценијама сачували од заборава многе значајне тренутке из приватног живота наших породица и из прошлости нашег краја.