Багремова паша је једна од најзначајнијих у општини Деспотовац, мада код нас има уноса нектара и од других биљака – сунцокрета, липа, ливадских трава … Багрем цвета раније у нижим пределима почетком маја у равничарксом делу општине, после 7 до 10 дана у Стењевцу, у Дворишту, долини Ресаве, а нешто касније у брдско планинским пределима.

Пчелари би могли да сељењем пчела „уберу мед“ са више локација у општини Деспотовац.
Основно је питање да ли багрем меди? По речима Зорана Николића, председника Друштва пчелара Деспотовца „Нектар“, деспотовачка котлина као и друга подручја у општини дају изузетну багремову пашу кад се за то стекну услови. У континенталном делу Србије, па и код нас, имамо честу појаву касних пролећних мразева који се јављају у априлу, а са порастом надморске висине мразеви оштећују цветове багрема и у мају. Закаснели мразеви су десетковали багремову пашу 1987., 2001., 2004., и 2012.године, када је дошло до измрзавања цветних пупољака. На срећу, негде у вишим пределима, багрем касније цвета па пупољци не измрзну.

Багремова паша је најчешће кратка и несигурна , јер су временске прилике у време цветања неповољне „тако је и ове године“, истиче Николић.“Хладно и кишовито време – када багрем не меди и када цветове испира киша, јако топло и спарно или ветровито време не одговара пчелама. Унос је смањен. Багрем тражи ноћне температуре од 10 до 12 степени минимум. У том случају добро меди и доноси изузетне приносе, а ако су заступљене ниже температуре, приноси су смањени. Битно је да влажност ваздуха буде висока, али без кише. Багремова паша је једна од главних паша за пчеле, како кад је у питању количина, тако и по свом економском значају, јер је багремов мед најцењенији на светском тржишту, он има високу цену и најбољу могућност продаје.“

Господин Зоран Николић се одмалена бави пчеларством, пчелињак је формирао његов отац Радомир Николић, наш познати пчелар и дугогодишњи председник Друштва пчелара општине Деспотовац. У пчелињаку је увек стотинак кошница. Зоран Николић се активно бави едукацијом младих пчелара, организовањем предавања и сваковрсном помоћи члановима Друштва пчелара.