Rudari JP PEU Resavica obustavili su rad 19. decembra 2022. godine zbog niskih zarada. Štrajk se odvija u krugu rudnika, uz poštovanje minimuma procesa rada koji obezbeđuje sigurnost ljudi i imovine, a trajaće do ispunjenja zahteva rudara, rekao predsenik Štrajkačkog odbora Nebojša Milenković.

Devet rudnika u sastavu Javnog preduzeća za podzemnu eksploatacija uglja (JP PEU) Resavica ima 3.600 zaposlenih čije su prosečne plate 65.000 dinara.

“Mi smatramo da su plate rudara neprimereno male za težak i važan posao koji rade”, rekao je Milenković. On je naglasio da rudari zahtevaju povećanje vrednosti radnog sata i naknade za topli obrok, kao i nastavak eksploatacije u rudniku Soko koji ne radi od 1. aprila, kada se u njemu dogodila nesreća. „Postignut je napredak u razgovorima oko visine povećanja zarade i nadoknade za topli obrok, ali je sporna dinamika koju su predložili. Zbog toga se iz Beograda vraćamo bez dogovora i nastavljamo štrajk koji je jutros počeo u svih devet rudnika u okviru JP Resavica“, istakao je Milenković.