Vreme je branja grožđa i muljanja vina. Za mnoge poljoprivrednike i vinare to je prava svetkovina.

Vinorodna Srbija obuhvata teritoriju cele Republike Srbije nadmorske visine do 800 m, kao i područja iznad ove nadmorske visine ukoliko se ona nalaze na listi rejoniranih područja sa većom nadmorskom visinom. Vinorodna Srbija se razvrstava na vinogradarska područja, čiji se nazivi mogu koristiti kao oznake geografskog porekla.

Vinogradarski region jeste šire vinogradarsko područje, koje se odlikuje sličnim ekološkim faktorima, izborom preporučenih sorti i ostalim neophodnim činiocima za uspešno gajenje vinove loze, što omogućava proizvodnju grožđa, šire, vina i drugih proizvoda karakterističnih po kvalitetu, prinosu grožđa i drugim osobinama grožđa vezanih za taj region. Vinogradarski rejon jeste uže vinogradarsko područje, a vinogorje  je usko vinogradarsko područje u okviru rejona. Lokalitet ili potes je najmanje vinogradarsko područje u okviru vinogorja.

Područje daspotovačke opštine spada u Mlavski rejon, mada mnogi misle da ovo područje, kao i područje svilajnačke opštine treba da spada u Rejon Tri Morave, gde su Paraćinsko, Jagodinsko, Jovačko, Levačko i druga vinogorja. U Mlavski rejon spadaju Braničevsko, Požarevačko i Resavsko vinogorje. Dakle, Resavsko vinogorje ili vinogorje Resava obuhvata područja opština Despotovac i Svilajnac.

Na području opštine Despotovac nema velikih vinarija, mada ima mnogo malih proizvođača vina, koji vino prave “za svoju dušu” ili za prodaju. Ove porodične vinarije, poljoprivredna gazdinstva, vino proizvode najčešće od grožđa iz svojih vinograda, a ima i onih koji kupuju grožđe od proizvođača iz Pomoravlja. Cena se ove godine za vinske sorte grožđa kretala između 60 i 70 dinara za kilogram.

Ali najlepše je grožđe iz svog vinograda. U njega je uložena ljubav, i trud, i znoj, i nada da će roditi i da će biti najbolje. I da će baš to vino koje mi napravimo biti napjitkije i da ćemo dok ga pijemo sa prijateljima možda i pronaći tako išekivanu istinu koju tražimo. Jer u vinu je istina, kako su davno još primetili stari Latini, “in vino veritas”, a oni koji ga otaču u svome podrumu, znaju da se ta teška ali željena stvar, istina, najbezbolnije pronalazi u svome vinu. Crnom ili belom, svejedno.

I biće najbolje jer ga mi muljamo i otačemo i pretačemo… Kaže se da u Francuskoj, svakako najpoznatijoj zamlji vina na svetu, najbolja vina piju francuski seljaci, a posle predsednik republike Francuske. I u Srbiji najbolja vina piju srpski seljaci, samo što to niko neće iz nekih razloga da prizna.

Opština Despotovac ima izuzetne uslove za uzgajanje vinove loze, posebno u selima koja su razastrta po brežuljkastim terenima oko srednjeg toka Resave. Mnogi su iskoristili potencijal zemlje i sunca. Nadajmo se da će budućnost doneti veću preduzimljivost mladih ljudi, koji će u ovom poslu prepoznati privredni interes i uz zadovoljstvo rada, ostati na svojoj zemlji i kod svoje kuće. I kopajući svoj vinograd, pronaći ono blago koje tražimo po “belom svetu”.