Празник Свете Тројице је слава Манастира Манасије. Храм је посвећен Светој Тројици , а пре нешто више од шест векова, у време деспота Стефана, освештан је на овај празник.

Деспот Стефан Лазаревић је 1407. године почео да зида Манастир Ресаву. Радови су прекидани за време харања Србије од стране турског принца Мусе. Манастир, опасан кулама, сазидан је до 1418. године, када је на Тројицу, тада 15. маја, освештан од патријарха Кирила и свештенства српске цркве. Ево како је Тројица прослављена у Манастиру Манасији пре 604 године по Житију деспота Стефана од Константина Филозофа:

“…Нашавши најприкладније и најбоље место, где је требало да буде црква,помоливши се приступи делу; и положи основ у име Свете Тројицесведржавнога божанства. И свуда , дакле, са свеколиком журбом и најлепшим стваримаи многочастивимнајвештијим радницима, најискусмијим живописцима, ако их је где било, и многим златним и цветним шарама украси је…И тако се многим и неисказаним трошком сврши и украси црква и град около – изванредни станови за општежиће. А даде и и положи села и винограде, а по свима својим крајевима, потписавши, даде слободу. Ризнице овде из дана у дан полагаше. Начини себи гробницу, где ускоро би положен. Даде и драгоцене иконе украшене бисерјем и златом, снабде свим књигама за богослужеље, приложи толико много службених одежди и црквених сасуда са великим бисерјем и златом украшене да превазилази и изабране велике лавре Свете Горе…

И призва патријарха – тада је био Кирил – са свим сабором српских првосвештеника, игумана и свих осталих часних мужева, а уз то и свих благородних, на посвећење храма… А дође и мноштво просјака да приме једнаку милостињу коју им свагда штедро даваше. И могао се видети весели празник оних који су славили…”