По налогу врха Српске напредне странке 28. септембра 2023. године преко 60 председника општина у Србији је поднело оставке. Председник Србије Александар Вучић је изјавио за РТС да парламентарни, покрајински, београдски и избори у неким општинама могу да се одрже од 17. децембра 2023. године.

Оставку је поднео и скороименовани председник општине. Мандат актуелног председника општине у оставци је почео не наименовањем после локалних избора, већ оставком претходника, односно политичком рокадом фотеља председника општине и председника скупштине.

Мандат од пуна три месеца, од 28. јуна до 28. септембра 2023. године, није донео ништа ново него много дужи мандат претходника. Вода исто тако “редовно” нестаје, смеће је исто тако разасуто у ширем кругу око контејнера, али и дуж путева, водотокови су исто као и пре затрпани смећем, о пољским путевима као и пре нико и не размишња и они су исто као и пре све мање путеви, а све више јаруге којима вода тече у време киша…

Неко би рекао: па наравно да је све исто, кад је актуелни, сада већ у оставци, до пре три месеца руководио председником који је руководио општином. Од пре три месеца руководи сам. И сам се слика. У литератури се то зове посредно и непосредно управљање. У суштини – лоше управљање!

Претходник је неколико пута довео општинску касу до блокаде, а изгледа да се светла традиција беде и немаштине наставља, путни трошкови касне, смањена су давања према свим корисницима буџета… Ипак нашло се новца за удобне одборничке фотеље, за одборничке камере, за гозбе и ресторане, за прославе и преславе… А народ нек се радује што власт живи “као да нису са овога света”, “нама је”, кажу сељаци ” лепо, кад видимо како наша власт живи на високој нози”.

И без обзира на сву пропаст коју и сам види, неби сам дао оставку да га нису натерали. Али шта да се ради, било би боље да је потрајало дуже. Кренути одмах у кампању и причати да је бело црно, а црно бело, да нема смећа по атару, да су путеви добри, да је нормално да фотеља кошта 400 евра, а да напредна технологија за снимање скупштине кошта преко 50000 евра… Да је нормално да по селима немамо путеве, водоводе, канализацију, па чак ни тв сигнал…

Оставка је, наравно, дата за добробит грађана и то они морају да схвате.