Pre nekoliko dana u matičnoj školi u Despotovcu poplavljena je cela jedna vertikala, nekoliko učionica na drugom i prvom spratu i u prizemlju. Voda je iz nezatvorene slavine tekla dan i noć do ujutru. Niko nije primetio, da slavina nije zavijena jer je tada u Despotovcu nestala voda.Voda je došla kada su deca i nastavnici već napustili učionicu. Niko nije proverio da li su slavine zatvorene i niko nije zavio glavni ventil. Inače, po dolasku vode pritisak je veliki. Znajući šta može da očekuje od despotovačkog komunalnog preduzeća, pre nekoliko godina, tadašnja uprava škole je unutar zgrade, na pristupačnom mestu naložila da se ugradi ventil koji zatvara dotok vode za celu zgradu. Ventil je štitio vodovodnu instalaciju od velikog pritiska posle nestanka vode kada se puni mreža i može da dođe do pucanja cevi i ventila, kao i od problema koji nastaju kada česma ostane nezatvorena.

Ovo je drugi put ove godine kako su učionice, parket, nameštaj i tehnika upropašćeni izlivanjem vode iz slavina. Pre nekoliko meseci, krajem februara 2023. zbog nestanka vode i nezavijene slavine, po dolasku vode, teklo je celo popodne i celu noć… Upropašteno je šest učionica. Sredstva su tražena i dobijena od jednog ministarstva, parket je renoviran. Zar novac nije mogao da se upotrebi za nastavna sredstva koja osavremenjuju nastavni proces u skladu sa vremenom u kome živimo?

Opet je u školi tog dana bila vanredna situacija…

Ali ko će da odgovara. I da li je to bitno. Jeste! Ako ih pustimo da i dalje “jašu”, ko zna šta nas sve može zadesiti i skoroj budućnosti. Jer sve nam muke sa njima dolaze. Nije samo dovoljno da odgovorna lica u pojedinim institucijama daju ostavke, najodgovorniji su predsednici, ali i odbornička većina na čijem obrazu leže sve ove afere i nenormalnosti… Predsednici koji odbornike zadovoljavaju raznim benefitima, materijalnim nadohnadama i zapošljavanjem članova porodice i rođaka, za to imaju odrešene ruke u rajbanju budžeta i kadriranju čak i čistačica u osnovnoj školi. Njihova nesuvisla rešenja i njihovi kadrovi dovode do sve učestalijih problema u radu značajnih za život ljudi sistema u opštini. Ali nije bitno što su učionice upropaštene! Popraviće se, po cenama uvećanim “da ima za sve”, tako da renovirani parket košta kao da je nov postavljen.

Roki, prvi čovek komunalnog preduzeća i čovek koji sa dvojicom predsednika zajedno nabavlja, održava i jaše inače rasne kobile, je upropastio despotovački vodovod. Umesto da se bavimo izgradnjom vodovoda i kanalizacije po selima, da građani imaju infrastrukturu za pristojan život, glavna preokupacija ovih “jahača” su prepumpanje javnih nabavki i uživanje u svim životnim čarima… Jašite, dok ovaj narod može da vas trpi. Obično takvi , siđu sa konja u blato koga su sami svojim jahanjem nagnjecali. Jašite, predsednici i pomagači, dok se može.

Pošto su upravnici opštine toliko upropastili budžet, da više nema para ni za tekuće održavanje sistema, a pošto nisu u stanju da obezbede održivo funkcionisanje vodovoda, puca na sve strane kao pretrulelo platno. Odgovorni su dvojica predsednika, koji se za sve pitaju, odgovoran je direktor javnog komunalnog preduzeća koji nije u stanju da obezbedi normalno vodosnabdevanje za korisnike, građane i institucije i odgovoran je direktor škole, koji treba da obezbedi normalno funkcionisanje škole i da štiti imovinu ministarstva prosvete, odnosno svih građana. Oni, dakle, treba da nadohnade višemilionsku štetu?