Сарадња Тамбовског државног универзитета “Г. Р. Державин” и основне школе “Деспот Стефан Високи” отпочела је на предлог Александра Конанихина, аташеа за културу Амбасаде Руске федерације, Слободана Стојановића, председника Удружења српско-руског пријатељства и Велибора Стевића, професора поменутог универзитета, пре непуну годину дана.

Тамбов је град у Русији и административно је седиште Тамбовске области. Град се налази око 480 километара југоистично од Москве, у плодној равници река Оке и Дона. Тамбовски универзитет има око 17000 студената, а на челу универзитета је ректор Владимир Стромов.

Крајем 2020. године Тамбовски универзитет и основна школа “Деспот Стефан Високи” су потписали споразум о сарадњи. Сарадња је укључивала област образовања, науке и културе и то у сегментима размене ученика и наставника, размена наставника за извођење курсева предавања укључујући и предавања на даљину, усавршавање научних и педагошких радника, спровођење заједничких образовних пројеката, заједнички организовани тренинзи и размена информативних материјала, као и сарадња у другим областима.

Представници Универзитета су од 26. до. 29. октобра боравили у посети Универзитету у Бањој Луци, а 29. и 30. октобра 2021. године су били гости основне школе у Деспотовцу и Удружења српско-руског пријатељства “Ресава”. У делегацији Универзитета су били Ирина Безукладова, директор одељења за међународне односе и шеф делегације, Сергеј Худјаков, декан Филолошког и новинарског факултета, Наталија Жуковскаја, заменик декана Факултета за историју, светску политику и социологију, Јелена Скрипникова, директор Института природних наука, као и Велибор Стевић, академик и професор Универзитета. На састанку у Школи је договорено формирање кабинета за руски језик и културу, наставак већ започете сарадње на пројектима који се тичу погинулих црвеноармејаца у Другом светском рату на подручју наше општине и округа, као и рад на пројекту који се тиче Руса који су после Октобарске револуције дошли у Краљевину Југославију и настанили се у нашем крају. Наставиће се онлајн пројекти сарадње студената Универзитета и школе у области културе, књижевности, ликовних уметности и музике. У оквиру размене студената и ученика постоји могућност посете наших ученика, као и студената руског језика из наше општине Тамбовском универзитету.

Гости су посетили манастир Манасију, где су обишли цркву и манастирску библиотеку. Ту су имали прилику да виде четворојеванђеље које је руска царица Марија Александровна 1857. поклонила манастиру. После тога су се упутили у Миливску клисуру где су обишли цркву Огњене Марије, где је потписана повеља кнеза Лазара руском манастиру Свети Пантелејмон на Светој Гори.

И гости и домаћини су задовоњни посетом, срачунати да у свим сегментима унапреде сарадњу на обострану корист.