Иако у сталној завади са директорима јавних предузећа, установа, школа и са другим локалним функционерима, чак и са директорима таквих предузећа као што је ЈППЕУ “Ресавица”, први јунак ове приче је излазио као победник, стрпљив и упоран у настојању да уклони директора са функције, марљив у раду да омаловажи и ослаби противника, чак да избаци у медије разне афере које су по правилу чиста измишљотина. Његов главни адут је, свакако, веза са неким људима из партијске администрације који су уфотељени у разне државне институције и министарства и, собзиром да су људи, имају све људске слабости, спремни су да за извесну награду, “изађу у сусрет добротвору”. Што не може да се заврши за новац , може да се заврши за велики новац! Чији новац? Новац грађана!

Јунаци наше приче су “дипл. ецц”, тј. “менаџер” са дипломом набављеној на домаћој пијаци оверених и печатираних папира, са сувим жигом који изгледа веродостојније него диплома Економског факултета Београдског универзитета и “Доктор”, идејни творац целокупне наше пропасти, који ће, ваљда, пре него што потпуно упропаси нашу општину, успети и да “докторира-специјализира”. Иначе у наше време специјализација и политика су два колосека истог пута. Такви менаџери, којима је функција прво радно место у животу, немају резервни положај, те своју фотељу бране до “задње капи”. Тако да све, за које помисле да су им стали на сенку, уклањају.

Неки су се директори сами повукли, а други су смењивани. Оставке и смењивање директора у нас је често искуство наше политичке стварности. Неслагање са Предрагом Бранковићем и Игором Стојадиновићем је довело до укидања и гашења “Топлика” и “Дирекције за изградњу општине Деспотовац”. Дирекција је имала велики буџет, тако да је после тога све послове договарао председник општине ?! Директори школа Јовица Стевановић, Дејан Ивановић и Првослав Јовановић су смењени притисцима на школски одбор и интервенцијама у Министарству просвете. Директори Дома здравља Деспотовац Топлица Марјановић, Милан Шикања и Миодраг Рајић су поднели оставке. Марко Станисављевић, директор Спортско – туристичке организације је склоњен са функције због неслагања са општинским и страначким руководством. Директор основне школе “Стеван Немања” у Стењевцу Ненад Стојадиновић и директор вртића Верица Јанковић су се повукли по истеку мандата после неразумевања и сукоба. Милица Петровић, директор “Ресавске пећине” је дала оставку. Преминули су Слађана Сека Вулић, директор школе у Стењевцу и Дејан Милошевић, директор Дома здравња, који је при крају мандата такође био у несугласју са председником општине. Сукоб са директором Центра за социјални рад Радославом Рачићем завршио се смењивањем овог угледног директора, бившег председника општине. Стаменко Обреновић, машински инжењер, дао је оставку, а на место директора ЈКП “Стан” је дошао Владан Јоковић. Директор основне школе Томица Симић је дао оставку после притиска од стране просветних инспектора, а после интервенције у Министарству просвете. На прелазу из старе у нову 2022. годину, оставку је дала и Данијела Матић, директор Дома здравља у Деспотовцу, иначе пети руководилац ове установе који се повлачи пре времена. Докторка Матић је као вршилац дужности директора дошла на место доктора Рајића који је , као што је речено, исто поднео оставку. Овај “лекарски гамбит” до данас није разрешен, госпођа Матић је и даље “ВД” руководилац ове установе. Санела Симић није реизабрана за директора народне библиотеке због израженог критизерског става према врху локалне власти.

Круна свих афера одласка директора и функционера је хапшење бившег председника општине Деспотовац Дејана Ненадовића и хапшење директора ЈППЕУ “Ресавица” Марка Вуковића и директора “Рембастранса” Владимира Перовића.

После привременог затишја, када су и једна и друга страна сакупљале снагу и јачале редове, “председници”, како су званични буџетски медији ословљавали председника општине и председника Скупштине општине, су први “потегли ороз”. Крајем 2022. године смењени су заменик председника општине Ненад Јовановић и помоћник председника општине Никола Милошевић. А после тога – затишје. Никад није сигурно са људима, да не дође до неких непредвиђених немира и протеста. Кад су се “преседници” уверили да је све мирно и да нема отпора, настављају свој “крвави пир” – шаљу републичког просветног инспектора , који већ има искуства у смењивању дидектора школа, да смени директора школе у Великом Поповићу Данијела Нешића.

Директори у општини Деспотовац су постали “потрошни материјал” за опстанак на власти општинске “владајуће клике”. Употреба човека је ушла у последњу фазу! Постало је неморално подржавати власт без ауторитета.