Наш суграђанин Момчило Вуксановић, Мома Брада је кандидат за народног посланика на листи “Александар Вучић, заједно можемо све”. Вуксановић, који је члан и функционер Партије уједињених пензионера Србије, на чијем је челу Милан Кркобабић, на заједничкој листи са СНС-ом, заузима седамдесето место и, како каже, извесно је да “уђе” у парламент. Иначе, он је и у прошлом сазиву парламента био народни посланик. Вуксановић истиче да је ПУПС дефинисао 3П приоритете – пензије прате плате, социјална гарантована пензија не мања од 100 евра, гарантни фонд за стратешке пољопривредне производе и насељавање празних кућа у селима Србије. Социјално гарантована пензија је специјални вид социјалног давања за људе преко 65 година старости који нису остварили пензију, а немају друге изворе прихода. Формирањем гарантног фонда за стратешке пољопривредне производе, гарантовала би се цена пољопривредницима, увек када тржишна цена производа буде нижа од гарантоване. Свака власт ће у пензионерима имати поузданог сарадника да се Србија мења на боље, каже Мома Брада. Покренули смо питање обнове задругарства, подизање привредне активности на селу, као и демографско јачање села насељавањем напуштених кућа младим брачним паровима, који ће у селу да живе, раде и подижу децу.

На територији општине Деспотовац је у ранијем периоду формирана једна задруга, у Липовици, али се ту не треба стати, свако село треба да има задругу. Ми у општини Деспотовац имамо проблем због великог одлива становништва, разноврсни су узроци, али уз низак наталитет и повећан морталитет, ми све више личимо на општине са југа Србије. Велики број људи у иностранству је одлика нашег краја више деценија уназад. Наши људи “на привремени рад” у иностранство одлазили су још шездесетих година. Кризе и ратови су повукли другу и трћу генерацију, које више не долазе ни на одмор у Србију. Када им омогућимо да ту раде и зарађују, макар приближно као у Западној Европи, можемо очекивати да ће се почети враћати на родну груду. Онда ће они да се врате код својих кућа, да их обнове, а не да их држава купује и дели другима. Знам да је ово тешко остварив циљ, али није неостварив.

Највећи проблем за сељака није да произведе пољопривредни производ. Србија је благородна земља, бациш семе на њу, а биљка прероди… Проблем је како продати и по којој цени тај сељачки производ. Зато се жели гаранцијским фондом да се заштити пољопривредник. Залагаћу се да процедуре буду што једноставније, да неби људи одустајали од онога на шта имају право.

Нама пензионерима је адекватна здравсвена заштита од изузетног значаја. И сам сам “прележао” корону, те знам колико је битно правовремено и стручно реаговање да би се заштитило наше здравље. Нажалост, са смањењем броја становника, губимо право на постојећи број лекара у нашем Дому здравља. Мислим да треба узети у обзир специфичности малих средина као што је наша, баш ради интереса старије популације.

Нама старима је најважније да су нам са нама или негде близу наши најмлађи, то нам је пола здравља. Да би нам деца остала код куће, морају да имају посао. Прво, борићу се за опстанак и унапређење привредне активности највећег предузећа у општини Деспотовац ЈППЕУ “Ресавице”. Дирекција “Ресавице” мора да остане у Ресавици, јер је то добро за општину. Такође, морамо се борити за отварање нових привредних погона у општини, за отварање нових радних места, како би задржали људе.

А кад има људи, има и живота, а ми пензионери смо најсрећнији.