Испуштањем воде из акумулације изнад бране минихидроелектране Стењевац указало се корито Ресаве каквог га се сећамо да је некада било само опустошено, умртвљено, као из филмова о апокалипси и крају света. Вода реке је поново пронашла пут , пут кроз блато, остатке отпада који је разбацан и заглибљен у корито и обале.

            Језеро акумулације које је допирало изнад моста узводно од Водне, било је препуно сваковрсног отпада, пластичних флаша, аутогума, металних и дрвених предмета, који су се ту нашли у време последње поплаве. Пут кроз Водну поред реке је необезбеђен оградом а дубина језера је неколико метара те све то  у најмању руку плаши возаче и представља ризик.

            Кањон између Стењевца и Стрмостена био је рај за пецароше и љубитеље река и природе. Купачи су се купали у бистрим вировима , пецали поточну пастрмку, кркушу, пеша и друге рибе, хватали ракове, пекли их на жару, и гледали како орлови са литица кањона узлећу и секу небо…

            Стручњаци напомињу да се изградњом малих хидроелектрана биљни свет озбиљно угрожава. Рибљи фонд је угрожен и уништен. „Мале хидроелектране не загађују околину, оне је потпуно уништавају“, каже Ратко Ристић са Шумарског факултета у Београду.

            Одборници СО Деспотовац су 2014.године дали сагласност за изградњу минихидроелектрана у сливу реке Ресаве. Против изградње су била удружења еколога, планинари и љубитељи природе, сточари и становници села Стрмостен, Јеловац и Стењевац. Они тврде да Завод за заштиту природе Србије није дао дозволу да се „промени слика биљног и животињског света на Бељаници“. Општинска управа је својевремено објавила да није потребна процена утицаја на животну средину пројекта минихидроелектране „Стењевац“ на реци Ресави. Скупштина општине је у јуну 2020.год ставила ван снаге одлуке о доношењу плана детаљне регулације минихидроелектране „Бојковац“ чија је изградња планирана на реци Ресави између села Двориште и Буковац, а нешто касније исту судбину је доживео и план минихидроелектране „Куњак“ на реци Кочаници. Минихидроелектрана „Лисине“ у Стрмостену и „Стењевац“ раде и прикључене су на електроенергетски систем.

            Из еколошког удружења „Моја Ресава“ истичу да је „ниво воде због акумулационог језера већи него што би требало, па су угрожене јаме рудника, а испод њега је Ресава готово пресушила, па биљни и животињски свет изумире“. Они тврде да је инспекција инвеститору наложила да спусти ниво воде, јер је одступио од пројекта…

 „Минихидроелектране се лоше одражавају на туризам, јер стотине хиљада гостију види језеро препуно смећа“, наводе из поменутог удружења. Иначе, сматра се да је туризам велика развојна шанса општине Деспотовац. Дакле, деци ћемо оставити умртвљени кањон реке Ресаве од Стењевца до Водне , трудимо се да убедимо туристу да треба, идући од Манасије до Ресавске пећине, да зажмури док пролази кроз Водну, да не види сметлиште и пустош, али ипак трудећи се да вози право, јер језеро је тик уз пут и дубоко је, а рудник нек види шта ће ако кроз кречњак вода допре у јаме „Стрмостен“ и „Јеловац“. У време поплава кад се у време великих киша у Бељаници и Кучају отвори брана „да не би пукла“ страдају села од Стењевца па низводно. Нека нам је Бог на помоћи!