Туризам је велика шанса општине Деспотовац, нажалост недовољно искориштена, непрепозната и неподстицана од државе. Ипак, има људи који су одлучили да уживају у непоновљивој природи Горње Ресаве, да тај доживљај поделе са својим гостима и да уз то зараде за пристојан живот.

“После “одласка” баба Вере и деда Милосава, одлучили смо да не запустимо кућу. Идеја је била Миљанина и Немањина. Решили смо да обновимо кућу и приведемо је намени за рурални туризам. Нама можда то изгледа обично. Али кад дође човек из метрополе, кад осети мир,ненаметљиву тишину ноћи, види свитке лети и чује зрикавце у јесен, увек се врати. И жубор Ресаве је дубока тишина која одмара. И после те тишине, тај велеграђанин је пун позитивне енергије, те може да издржи “чари престонице”. Па опет код “Вере” на “пуњење батерија позитивном енергијом” Е то се не може платити новцем. Просто продужава живот!”, говори домаћица Ружица Алексов.

Ова сеоска кућа нуди одмор за шест особа. Гости се могу сместити у две спаваће собе. Кућа има опремљену кухињу и библиотеку са делима српских и светских класика, али и дела савремених писаца и поуларну литературу. Поред поменуте кухиње, постоји и кухиња са трпезаријом и камином у којој могу да се спремају традиционална јела. Посебна драж куће је ушушкана тераса под крошњом јабука, са погледом на висове недалеко од села. Породица Милановић – Ружица, Миљана, Немања, Лана, Лазар и Сара су се определили за реновирање ове сеоске куће, не само из практичних – финансијских разлога већ и из емотивних. Није се смело препустити породичну кућу забораву и пропадању. Поред мајстора – занатлија, велики део радова су обавили чланови породице – реконструисали су намештај, уредили су двориште…

Поред смештаја кућа за одмор “Вера” нуди и специјалитете које можете, уз савет и асистенцију домаћице, сами спремити од домаћих производа из комшилука, или ђаконије самих домаћина – јагњетину испод сача, козији и овчији сир, специјалитете од поврћа по рецепту наших бака… Ко једном проба, враћа се стално!

Тако је кућа за одмор “Вера” постала незаобилазна тачка руралног туризма у општини Деспотовац али и шире.Домаћа јавност је упозната са туристичком понудом после више телевизијских емисија, а од пре неколико месеци понуда је избачена на туристичку платформу “Букинг”.

Кућа за одмор “Вера” треба да служи као примери другим породицама у општини Деспотовац да своје запуштене и незапоседнуте објекте обнове, уреде и уз то зараде на понос друштва и породице.