Најављивана као тешка, са скупљим енергентима, са неизвесношћу због рата у Украјини, са притисцима око Косова, са поскупљењима репроматеријала , хране, повећањем пореза, она је донела колико – толико стабилне, мада увећане, цене нафте и енергената, па чак и повећање плата и пензија…

У Деспотовцу, у акцији уређења пијаце, многи продавци су склоњени са улица, многи од њих више и не долазе, што не штети нашим грађанима који су превазишли многе раније, често измишљене потребе. За све веће и озбиљније куповине ионако се одлази у околне градове.

Пошто сваки град има наплату паркирања, општинска власт је предузела акцију обележавања паркинг места и наплате паркирања, а ако треба и кажњавања. Зли језици кажу да се све то ради без пројекта и да се паркинг места обележавају без икаквих правила, чак и ван асфалтираних улица, што је противно свим правилима и законима. Очекује се да ће ова одлука донети општини нове приходе.

На чело ЈП “Јужни Кучај” уместо Ивана Јелића почетком 2023. године долази Микица Обрадовић, раније задужен за ловство, а на прошлим изборима био је кандидат за народног посланика на листи СПС-а.

Због побољшања функционисања општинске власти председник општине је крајем 2022. године предузео низ мера. После вишегодишњег ангажмана, председник је ослободио обавеза свог првог помоћника Николу Милошевића. Председник се такође ангажовао да уреди стање и у својој партији која је поред партнера, окосница локалне власти. Уместо досадашњих председника месних одбора, који су по њему, показали неактивност, или погрешну активност, он је поставио нове. Ово је само наставак акције уређивања партије која траје већ две године уназад. Пре избора за председника општинског одбора треба “пресложити” месне одборе. Мисли се да је добробит ове одлуке председника још већа, што су придобијени људи који су доскора били политички противници његови и партији на чијем је челу.

Председник општине Деспотовац је истовремено и повереник Општинског одбора СНС-а, те са те позиције, како он сматра, може да мења све преседнике месних одбора. Ослобођен је свих задужења и председник највећег градског одбора и у кампањи преседник изборног штаба Данијел Нешић и постављен Златко Марјановић 20. децембра, који и није био члан странке, већ га учлањују у СНС после неколико дана, 24. децембра 2022. године. Марјановић је био члан локалног ДС- а, а затим члан Тадићевог СДС-а, па Групе грађана “Договор за Деспотовац”. Месни одбор Деспотовац је омасовњен бившим члановима групе грађана “Договор за Деспотовац”, то јест ДС-а. Многи чланови СНС-а сматрају да повереник општинског одбора већ више од две године уназад крши закон и статут странке… Он је негирао све то. Многи сматрају за неистиниту информацију о покушаују смене заменика председника општине и „другог човека Странке“ Ненада Јовановића, али њихови политички противници мисле да на последњој седници скупштине општине председник општине није имао одборничку већину. Многим члановима није продужен уговор о раду, те су остали без посла и егзистенције.

Основно питање у нас ових дана је: да ли је мечка видела свију сенку и шта ће даље бити са зимом и са нама…