Бирачка места за парламентарне и за локалне изборе су отворена у седам сати. У Србији је уписано у бирачки списак 6.500.666 бирача, а у општини Деспотовац 21.691 бирач. Питали смо грађане општине Деспотовац шта очекују од избора.

Љубиша Добросављевић истиче да с обзиром да је опозиција бојкотовала прошле изборе, очекује већу излазност грађана који ће свој глас дати странкама и групама грађана опозиције.Очекује промену локалне власти. Промена је већ почела, почела је онда када су опозиционе политичке партије изашле на изборе. Промена је добра за Деспотовац и за целу Горњу Ресаву.

Илија Маргарановић из Бељајке наводи да је до једанаест часова изашло у разним местима општине Деспотовац између десет и двадесет посто, ретко где тридесет посто. Он је уверен да ће излазност да буде на нивоу око 45 процената од броја уписаних бирача. Велики број грађана живи и ради у иностранству, тако да они најчешће и не остваре своје бирачко право. Владајуће партије имају своје организоване бираче, опозиционе партије и политичке организације бираче који излазе на изборе подстакнути идејом о промени политичког система и из разноразних разлога незаинтересоване грађане, који или не верују да се изборима може променити власт и стање у друштву и држави, или нису уопште заинтересовани за изборе сматрајући да њихов положај уопште не зависи од локалне или републичке власти.

Милош Ћирић из Деспотовца напомиње: “Што се тиче излазности, по мени то је дискутабилно. Грађани су због живота у тешким околностима по мом мишљењу постали незаинтересовани. Са друге стране, опозициона структура сада наступа озбиљније у односу на претходне изборе, јер је ојачала своје кадровске капацитете. Сходно свим што сам навео, очекујем излазностнего претходних година. Иако је недеља, многи грађани су заузети својим пословима, те и то утиче на пресек излазности на изборима.

Здравко Зарић из Ресавице истиче: “Очекивана излазност у општини Деспотовац је око 11000 бирачаНадам се да че избори протећи у фер и коректној атмосфери. Наравно очекујем добар резултатлисте број % “За препород општине Деспотовац”.Нашим успехом оћекујем суштинске промене на боље у општини Деспотовац.