Још се није “слегла” прича о велелепној прослави Дана општине и о надахнутој цифри којом је плаћена ова властодржачка теревенка у ресторану К, кад је чаршију потресла нова изнимка у иначе мирно-несташној баруштини локалне власти. Председник општине и одскора нановоизабрани председник Општинског одбора СНС-а, је на једном вечерњем партијском састанку објавио да даје оставку на место председника општине. Само он сам и само ретки познаваоци стања ствари општинске тапије, мисли се троје-четворо,знају зашто се оставка даје више месеци пре истека мандата.

На Видовдан 28. јуна 2023. године на седници Скупштине општине Деспотовац усвојене су оставке председника Скупштине Златка Марјановића и председника општине Николе Николића. По Статуту општине Деспотовац разрешењем председника општине престаје мандат заменику председника општине и члановима општинског већа. Одборници су утврдили престанак функције заменику председника општине Деспотовац Ненаду Јовановићу из Великог Поповића, као и престанак функција члановима Општинског већа Општине Деспотовац: Радољубу Мишковићу из Липовице, Срђану Милановићу из Равне Реке, Бојану Станковићу из Деспотовца, Миодрагу Панићу из Стењевца и Звонимиру Жнидеру из Ресавице. За председника општине одборници су изабрали Златка Марјановића, а за председника Скупштине општине Виолету Јовановић из Плажана. Одборници су за заменика председника општине изабрали Немању Радовановића, мастер историчара из Брестова, а за чланове Општинског већа већину ранијих чланова: Миодрага Панића из Стењевца, Звонимира Жнидера из Ресавице, Срђана Милановића из Равне Реке, Бојана Станковића из Деспотовца и Владана Јовановић из Плажана; дакле у Општинском већу је уместо Радољуба Мишковића из Липовице постављен Владан Јовановић “Ћирко”из Плажана.

Следи наставак овогодишње видовданске приче: сутрадан 29. јуна у петак, поново се одржава седница скупштине општине, поново се окупљају одборници. Виолета Јовановић, једнодневни председник Скупштине општине даје оставку, а Никола Николић се враћа у скупштину општине и бива изгласан за председника Скупштине општине. Тиме је ваљда завршен и други чин ове политичке представе у којој су главни глумци Никола Николић и Златко Марјановић, а одборници са мандатом датим од народа само пуки статисти.

У сенци најављеног формирања “Покрета за државу” председника републике А. Вучића, које је одложено, у Деспотовцу се врше политичке рокаде чија се суштина само назире. Ауторитет председника општине, као и ауторитет целокупне локалне власти одавно не постоји. Ово је покушано да се пре годину-две закамуфлира неком врстом “дуалне власти” или поделом одговорности, па су локални медији врвели од израза “председници”, подразумевајући под тим председника општине и председника скупштине. Ни тада, као ни пре тога одговорност није постојала, па није ни могла да буде подељена. Новац се трошио немилице, рачуни су по правилу препумпани, на одговорна места су се постављали кадрови са купљеним дипломама који нису могли да одговоре захтевима функције. Главни идеолог оваквог немилог стања је тадашњи председник скупштине, а главни извођач радова на уништењу општине Деспотовац је председник општине. Ми не само да немамо путеве, мостове, водоводе… нама из општине одлазе млади са намером да се више никада не врате. Зашто нам следи пошаст пусте земље. Кад један добар студент, који са великим трудом и одрицањем види како општину воде “лоши ђаци”, људи који су на једвите јаде завршили факултет или су на тезгама за “ситне ноце” дошли до дипломе, не осетивши драж “изучавања науке”, тј. студирања, пожели не само да се не врати, већ и да никада и не сврати у наш град и општину.

Никола Николић је упропастио своју партију, на основу које је дошао до функције председника општине, разјуривши и сменивши све чланове који су чланство и функцију подупирали стручношћу и сопственим моралним кодексом. С друге стране, они који су у Демократску странку ушли не из блискости идеји опште демократије, већ из сопственог интереса, прошли су кроз ову партију као кроз успутну станицу, променили три или четири политичке партије и групације остављајући иза себе упропаштене организације и разочаране чланове. Демократска странка скоро да и не постоји због оваквих “прелетачевића”. Али правило је код оваквих користољубаца, како рече један високопозиционирани функционер близак сада већ бившем председнику општине: “Ми и не радимо ништа друго него што пазимо како да се одржимо на власти”. У овој искреној изјави је све речено: ова екипа држи власт власти ради, а не грађана ради!

Сада нам следи нова политичка козметика. Нови председник општине ће искористити све расположиве ресурсе, новац, колико га има, кадрове, које скоро да и нема, медије које ће подстаћи донацијама, чак и безопасне противнике, које ће покушати да одобровољи ситним безначајним уступцима да би себе и своју старо-нову власт представио у бољем светлу. Да ли је то могуће са старом екипом при чему су у најновијој политичкој рокади места утврдили “лоши ђаци”.

Зашто се Никола Николић повлачи са места председника општине неколико месеци пре истека мандата. Прво, ово је обмањивање грађана и непоштовање њихове изборне воље исказане на последњим локалним изборима, најпоштеније би било распустити скупштину општине и расписати локалне изборе за нову скупштину општине. Али зар се може тражити поштење од оних који су више пута издали и сами себе? Зашто би се неко одрекао бенефиција места председника општине, али и изазова да уради нешто корисно за грађане? Неки су мишљења да је у владајућој партији општи став да је неприхватљиво да исто лице буде први човек општине-председник општине и први човек партије-председник општинског одбора. Други имају информације да је у питању радно место, које се указало у оближњем граду, а да се после одласка у пензију једног нашег директора очекује долазак на ту функцију назначеног лица. Тиме би се заокружио проблем запошљавања у породици сада већ бившег председника општине! Они најнезадовољнији сматрају да је “догорело до ноктију”, да многе озбиљне кривичне пријаве “ћуте” у фијокама институција, а да се спремају и нове. Неки пак мисле да су овом “политичком рокадом” председници задали последњи ударац свом најжешћем противнику у локалној власти Ненаду Јовановићу, који је са оставком преседника општине, као његов заменик изгубио функцију, на коју није враћен, нити је поново изабран за одборника.

Било како било, једно је сигурно: председници и њихова владајућа клика су још једном уверили грађане у своју неозбиљност, неодговорност и морални суноврат који је овим догађајем постао очигледан. Они не само да више не заслужују да буду на функцијама које су приграбили, упитно је да ли би им требало дозволити да имају било какве везе са било чим што је везано са државом. Одборници који су све ово аминовали сносе не мању одговорност. Овај догађај ће мобилисати грађане да се самоорганизују до предстојећих локалних избора и ослободе општину од однарођене власти.