Има већ више месеци како се на друштвеним мрежама појављују фотографије и снимци паса луталица, грађани коментаришу недопустиво стање у вароши где по улицама, парковима, на пијаци лутају напуштени пси за које се не зна чији су и да ли су опасни. Пси могу да буду опасни јер могу да повреда пролазнике, али и децу. Такве псе нико не вакцинише, те се претпоставља да нису добили ни вакцину против беснила. Улице града су постале небезбедне. Многе грађане су пси луталице нападали, незванично се сазнаје да су неки и повређени и да су морали да прођу медицински третман. Такође се незванично сазнаје да су против одговорних за ове “инциденте” поднете тужбе одговарајућим органима. Ови трошкове ће бити плаћени од новца грађана општине Деспотовац.

Истини за вољу, није ово само проблем општине Деспотовац, по медијима се налазе информације о насртајима паса и у другим местима земље, неки чак са фаталним исходом по нападнуте. Овакви примери треба да опомену и уразуме општинско руководство да проблем решавају пре него што постане велики и доведе до непоправљиве штете. Али они ништа нису предузели. Грађани су узнемирени и љути.

Крајем месеца марта 2023. године, по улицама, испред зграда, по парковима су се могли видети лешеви угинулих паса луталица и мачака. Отровани су!? Неке животиње су угинуле чак и у дворишту вртића!

Делатност зоохигијене је поверено КСП ”Стан” ЈП Деспотовац. Комунално предузеће има обавезу да изврши: хватање, превоз, збрињавање и смештај напуштених и изгубљених животиња у прихватилиште за животиње, нешкодљиво уклони лешеве животиња са јавних површина, транспортује или организује транспорт лешева животиња са јавних површина… Послови организованог хватања напуштених и изгубљених животиња, морају се обављати савременим методама и на хуман начин, уз примену одговарајуће опреме и превозних средстава и у складу са законом којим се уређује добробит животиња.

Шта каже закон? Дужност сваког грађанина јесте да спречи и пријави министарству надлежном за послове ветеринарства и за унутрашње послове све облике злостављања животиња и угрожавања њиховог живота, здравља и добробити. Органи јединица локалне самоуправе дужни су да израде и спроводе програм контроле и смањења популације напуштених паса и мачака према специфичностима средине. Органи јединица локалне самоуправе прописују место и начин извођења кућних љубимаца, а нарочито паса и мачака на јавне површине. Да ли је Скупштина општине Деспотовац донела овакав програм? Нису препознали овај проблем без обзира што он “у нашем дворишту” тиња већ неколико година!

С друге стране закон прописује: ко кршећи прописе убије, мучи или на други начин злоставља животињу, казниће се новчаном казном или затвором до две године. Да ли ће неко од надлежних да постави питање очигледног кршења закона с обзиром да су лешеви угинулих паса и мачака дочекали зору и пролазнике по улицама града, испред јавних зграда и у парковима? Да ли се ради о организованој акцији с обзиром да су лешеви паса и мачака били разастрти по читавом граду?

Зашто одговорни у комуналном предузећу и челни људи локалне самоуправе раде против закона и против интереса грађана општине Деспотовац? Да ли споради интереса својих или споради неукости своје? Није за опростити им ни једно ни друго!