Опет је вероватно пукла цев или је пала стена у базен или… Опет “иду” обавештења да се из градског водовода не користи вода за пиће јер је неисправна. Вода је замућена талогом и загађена микроорганизмима опасним по здравље људи. Колико дана су у току ове и прошле године насеље Деспотовац и околна села били без воде и колико дана је вода била неупотребљива за пиће. Да ли после проласка такве воде, која кроз градски водовод и кроз кућне инсталације, разнесе “невидњиву гамад”, микроорганизме опасне по здравље, те цеви могу да се очисте и дезинфикују. Вода из деспотовачког водовода оставља “белу флеку”, вероватно зато што садржи велику количину хлора. Да би се довела у прихватљиво стање бактериолошке исправности, да неби дошло до заразе, вода се хлорише по максималним параметрима да би се убили вируси и бактерије. Ипак, стално излагање инталација непожењним микроорганизмима и стално третирање тих инталација хлором и његовим једињењима доводи до резистентности одређених бактерија. С друге стране, већа концентрација хлора у пијаћој води неће одмах утицати на здравље људи, али дуготрајна конзумација би могла имати негативне ефекте. Реакција хлора са органским једињењима која се могу наћи у води, могу изазвати неке здравствене проблеме.

Када дође до поремећаја или прекида у испоруци воде, директор комуналног предузећа је дужан да истовремено са предузимањем мера обавести Општинско веће и председника општине о разлозима поремећаја или прекида, као и о предузетим мерама.
Председник општине има обавезу да без одлагања сазове Општинско веће које ће наредити мере за заштиту угрожених грађана услед поремећаја или прекида у испоруци воде и предложити мере за отклањање насталих последица. Да ли је заседало Општинско веће? Које су мере предузете? Пијаће воде нема већ неколико дана, становништво није снабдевено пијаћом водом из цистерни или из дргих извора. Грађани су принуђени да воду купују у трговинама. Истовремено плаћају пијаћу воду. Ради се о неодговорности “одговорних”, а можда и о неразумевању новонастале ситуације, што их не ослобађа одговорности.

Ко је одговоран? Одговорано је одговорно лице комуналног предузећа! Одговорни су они који су приватизовали локалну самоуправу општине Деспотовац, они који су на себе узели терет да се о свему питају и да о свему одлучују. Да ли им је владајућа коалиција дала таква овлашћења, треба питати коалицију СНС – СПС – ЈС. Aко je владајућа коалиција, то јест људи који су на претходним изборима у име партија на власти грађанима обећавали ефикасно функционисање институција, јавних предузећа и установа, свој политички кредибилитет предала у руке неколицине “неодговорних” , одговорна је целокупна локална власт. С обзиром, да већ неко време трају сукоби у самој локалној власти, која се бави међусобним сменама, није за очекивати стабилизацију прилика на локалу, у ситуацији која би се могла назвати “пата карте” агонија се наставља.

У сваком случају, ово малтретирање народа, односно грађана општине Деспотовац мора да се заустави! Јасно је да неки људи у власти имају амбиције да се издигну изнад обичног човека, у питању је лична сујета иза које стоји неоствареност у професионаном и често и у личном животу. У “нормалним” друштвима прво мораш да будеш лидер своје улице или свог засеока, да се докажеш и да урадиш нешто корисно за своје село или град, па да “пожелиш” да будеш први човек општине или да уђеш у парламент. У Србијици је све изокренуто! Ако ти се, не дај Боже, деси, да си неку добробит учинио своме месту или своме предузећу, а да ниси у политичком амалгаму са локалним и вишим властодршцима, испашће да си најгрђи злочин и зверство починио. Стао си им на жуљ, стао си им на пут, стао си им на интерес… “Мртав си!” Као персона, као личност, као запосленик…

А сви кажу “Деспотовац има најбољу воду”, али бадава , Деспотовац има најгрђу власт! У овој шољи мутне воде “онај коме је дато” да види, видео би да се комунално предузеће користи за све друго пре, него за комуналне услуге грађана… Локални властодршци су узели себи за право да “јашу на рачун грађана!?” општине Деспотовац. Да ли ови јахачи наше “локалне апокалипсе” треба да се напокон смулују, да нас ослободе своје власти, свог терора…Где ће вам душа председници, директори, браћо?…

Трпимо потресе које нам приређује локално предузеће и од којих нам пуцају зидови кућа, трпимо прашину из локалног каменолома, трпимо псе луталице који који нападају и повређују грађане, трпимо смеће на улицама и у водотоковима, трпимо канализацију која се излива у реку и у потоке по селима, трпимо воду на улицама и раскопавање тротоара, трпимо финансијске афере које нико није демантовао, трпимо блокаде општинског рачуна и неисплаћивање обавеза, трпимо неимање воде у граду који има изворе изузетно здраве воде за пиће…

Треба отворено рећи: они који су себи узели за право да о свему одлучују, треба да за своје одлуке и одговарају. Они треба што пре да оду са власти. И више никада не треба дозволити да се такви пусте ни у предворје општинске управе, а камоли да заузму локалне функције и да одлучују о… Они немају срама ни стида, од њих се не може очекивати да ураде оно што би сваки поштен и моралан човек урадио – да поднесу оставке. Предстоји реакција локалне владајуће коалиције да реагује и смени неспособне … Ако то не учини, питање је докле ће народ моћи да поднесе и докле ће грађани моћи да трпе овај “зулум”. Неће дуго!