Да ли су витезови играли карте? Можда неки савремени коцкари који себе називају витезовима. У ово наше “смутно време” се изгубила разлика између витезова и мангупа, те многи од нас и не распознају, и не разумеју ту одредницу “витез”.

Средњовековни витезови су требали да знају да јашу коње, да пливају, да користе копље и мач, да се сналазе у лову, а поврх свих ових вештина да знају да играју шах, док су они, чије је име остало неизбрисано неумитним временом, имали способност да одабраним дамама говоре стихове. Све ове вештине су имали малобројни, идеални… Много је било насилника, лажних витезова, који су потирали ову идеалну слику… Али идеал није заборављен, исправна слика није затрта… Витезови без мане и страха били су људи храбри и морални, дакле људи од оружја и од речи.

Поводом информација која се појавила у медијима да организатори витешког фестифала који се већ више година организује и одржава у манастиру Манасији, одустају од фестифала и да се фестифал сели за Београд, односно за Калемегдан, грађани општине Деспотовац имају за општинско руководство неколика питања. Предлагано је у време самог почетка фестифала да организатор фестифала буде општина Деспотовац. Председник општине није имао инвентивности да очигледне културне, историјске и природне ресурсе општине Деспотовац искористи за добробит грађана општине, већ је средства и време уложио у “пројект” у интересу неког другог удружења или организације, средства грађана општине Деспотовац и ненадохнадиво време су уложени у “причу” која је између осталих, захваљујући амбијенту средњовековне Манасије – Ресаве и ентузијастима члановима наших локалних удружења постала препознатљива широм земље, али и ван њених граница. У појединим медијима су се појавиле информације да је за оснивање фестифала заслужно удружење које организује фестифал и братство манастира Манасије, док се руководству општине Деспотовац одриче свака активност око оснивања фестифала. Нико из општинског руководства ово никада није демантовао. Такође су се појавиле информације у вези несугласица око суфинансирања фестифала из буџета општине Деспотовац. Општинско руководство и у вези ових исплата ћути! На крају се у медијима појавила информација да је удружење које је организатор фестифала због несугласица око финансирања фестифала одустало од организације у Деспотовцу и у Манасији!

Одустајањем од туристичке манифестације са којом су се, с обзиром да је представљана као манифестација нераскидиво везана за деспота Стефана и за манастир Манасију, грађани општине, али и туристи широм земље саживели, представља за све велико разочарење. Сваки дисконтинуитет је убитачан за сваку туристичку манифестацију, туристичке понуде постају нестабилне, а туристи и посетиоци губе поверење. На сва звона се оглашава да су пољопривреда и туризам приоритети општине Деспотовац, па се грађани општине Деспотовац питају зашто челни људи општине, који су себи узели за право да о свему одлучују, председник општине Никола Николић и председник скупштине општине Златко Марјановић раде против интереса грађана. Они треба да јавно изнесу податке: да ли је општина Деспотовац суоснивач фестифала или није,с обзиром да је раније више пута изношена информација да актуелно општинско руководство има кључну улогу у покретању ове манифестације, ако није зашто је и са колико средстава и у ком временском периоду учествовала у суфинансирању фестифала. Да ли господо осећате и да ли треба да сносите моралну и политичку одговорност што сте грађанима општине Деспотовац, али и туристичким посленицима дали лажну наду у успех манифестације коју нисте смели да препустите другима и, пошто је заживела, отпустили сте је из општине. За осећај одговорности је потребан елементаран осећај стида! Да ли га има код људи који су себи дали право да о свему одлучују у општини Деспотовац? Они право схватају као право без одговорности према било ком, а најмање према грађанима. Грађани, из чијих су средстава, односно из буџета општине, вршиле исплате за одржавање фестифала очекују од председника општине и од председника скупштине да се јавно обрате и изнесу податке колико је новаца дато претходних година за фестифал и да ли ће се одржати ове године и колико ће се потрошити из буџета општине за фестифал ове године. У сваком случају своје виђење ситуације, актуелног трнутка, као и будућности треба да изнесу одговорни из предузећа које је задужено за туризам у општини Деспотовац. Свако необраћање и скривање података о трошењу новца из буџета грађани сматрају недопустивом и нетранспарентном радњом и изражавају сумњу у противзаконите активности.