Narodni pokret Srbije-Despotovac

 · 

Јавно

Степен уређености и ниво развијености једног друштва и сваке заједнице у обрнутој је сразмери са степеном корупције. Најразвијеније економије света и најуређеније државе настоје да смање степен корупције на минимум. Корупција је злоупотреба јавних овлашћења за приватну корист. Подмитљивост, односно поткупљивост је незаконито коришћење друштвеног и државног положаја и моћи ради стицања сопствене користи. Огледа се у давању привилегија на основу рођачких веза односно запошљавање рођака и чланова породице, корупција по систему “услуга за услугу”, на пример када јавни тужилац или полицијски инспектор затури кривичну пријаву против председника општине и давање привилегија уз директно примање мита, на пример када се плаћају послови из буџета чије су цене увећане по неколико пута, а извођач радова део новца враћа функционеру који је потписао тако “напумпан” односно увећан рачун.

Ако погледамо локалну власт у општини Деспотовац, можемо видети да се такозвана “бела корупција” поодавно практикује. Обадвојица председника, општине и скупштине, су позапошљавали преко “политичких веза” прво себе. Ни један ни други нису имали стално запослење пре ступања на функције у локалној самоуправи. Заполени су на неодређено време или доведени на руководећа места чланови уже и шире породице, брачни друг, брат снаха, сестра, зет и остала ближа и даља родбина.

У јавности је преко друштвених мрежа допрла информација да су неки функционери локалне самоуправе извршили одређене радње које могу да се тумаче као злоупотреба службеног положаја или трговина утицајем. Да ли су функционери злоупотребили службени положај ако су платили посао који није у потпуности извршен или су га платили много више, односно неколико пута више него што уобичајено вреди? Време пролази, а институције се не оглашавају! Органи који треба да се баве провером злоупотреба или одбацивањем навода, ћуте. Да ли се кривичне пријаве чувају у фијоци, да ли постоји веза или налогодавство извршне власти према судској? Грађани све више сумњају у то.

Јавна је тајна да су неки послови плаћени од стране председника општине са неколико пута већим цифрама, него што стварно вреде. Институције ћуте!

Народни покрет Србије захтева од судских и полицијских органа да предузму мере из својих надлежности, а у складу са сазнањима о коруптивним радњама функционера локалне самоуправе. Народни покрет Србије ће се залагати за проверу порекла имовине јавних функционера, као и чланова уже породице. Неки ће морати да објасне којим су новцима плаћени станови, апартмани и друге некретнине, које су стечене у време функционерског мандата!

Народни покрет Србије истиче да је нереаговање надлежних органа непримерено и опасно. Институције треба да штите народ од криминогених структура, како ван тако и у оквиру државне администрације, а не криминогене структуре од народа! У сваком случају Народни покрет Србије ће разобличити све ненормалности постојеће локалне власти и пре или касније натерати институције да раде свој посао. Дати поново буџет у руке људима који га троше не за народне потребе, него за своју корист, је злочин према својој деци!

Народни покрет Србије позива грађане општине Деспотовац да на парламентарној листи заокруже број 7. “Србија против насиља”, а на листи за одборнике Скупштине општине Деспотовац “За препород општине Деспотовац” број 5.