Приближавамо се изборима за одборнике Скупштине општине Деспотовац, 17. децембра ове године грађани ће бирати између шест листа и то четири политичке партије и коалиције и две групе грађана: “Александар Вучић – Деспотовац не сме да стане”, “ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ”, Група грађана “УЈЕДИЊЕНИ ЗА РЕСАВУ”, “ПОБЕДЕ, А НЕ ПОДЕЛЕ! – Српски покрет Двери – БУНТ-Права Србија – БУНТ-Настоящая Сербия”,Група грађана “За препород општине Деспотовац” и “ЈЕДИНСТВЕНА СРБИЈА – ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА”. Политичке партије под бројем 1. и 2. на парламентарној и локалној листи су партије које су биле на власти. Једина опозициона група грађана на изборима 2020. године у локалној скупштини, одавно није опозициона. Разбијена, расточена и делимично ушла у власт, довела је до ситуације да опозиције у скупштини општине Деспотовац и нема.

Шта поново рећи бирачима? Они који нису били на власти, могу да обећавају и може им се и веровати, јер нису имали прилике да покажу своју стручност, умешност и поштење. Они који су били на власти, а још ако су имали два или више мандата да реализују предизборна обећања, а нису испунили обећано, у великом су проблему! Путеви, мостови, брига за народ, за најстарије и најмлађе… Увек се прича иста прича јер се нема шта друго, све политичке приче су испричане. Борили смо се “за нашу децу”, а станове и апартмане су добила њихова деца, сада се нуди парола “Србија не сме да стане” и “Деспотовац не сме да стане”, а основно и круцијално залагање на овим изборима и после њих је да Србија и Деспотовац не нестану. Прво демографски, а после тога и територијално и у сваком другом погледу.

Фокусирајмо се на Деспотовац. Ни једна политичка структура која је била на власти више од деценије, не може да каже да није одговорна за лоше стање по питању демографије, привреде, културе… Као што јој се не може оспорити све оно што је добро и позитивно. Смањење броја становника у општини Деспотовац подсећа на самоуништење. Од 38.389 становника 1961. године, дошло се до 18.824 становника 2022. године. Од ове последње цифре треба одузети све оне који се школују или раде у другим местима у Србији. Годишње се смањи број људи у општини Деспотовац за око 500 становника на бази морталитета- више људи умире него што се рађа и миграција- велики број људи одлази у иностранству и у велике градове.

Многи грађани сматрају да су владајуће партије показале свој рад на изазове нестајања, привредне заосталости, непотизма, нестручних кадрова, корупције, комуналне неуређености, еколошког колапса и другог, а да сада треба видети шта нуде опозиционе партије и организације. Поред коалиције” “Победе, а не поделе”, која окупља Двери, Бунт и Праву Србију, пре неког времена су формиране и две групе грађана. Листа “Победе, а не поделе” има 11 кандидата, чине је млади људи, а први на листи је Игор Милошевић, пољопривредник из Богаве.

Група грађана “Уједињени за Ресаву” је формирана непосредно пред изборе на идеји, како кажу оснивачи, од пре две године да се изађе на изборе без страначких обележја. Њихова листа има 24 кандидата за одборнике, а први на листи је Милош Милошевић, мастер еколог из Златова. Чине је млади људи пуни енергије и воље да по доласку на власт реализују многа решења која су предложили грађанима преко медија, пре свега преко друштвених мрежа.

Друга група грађана “За препород општине Деспотовац” је такође формирана непосредно пред изборе, Предали су листу са 31 кандидатом за одборнике. Први на листи је Здравко Зарић, дипломирани рударски инжењер из Ресавице. Ову листу чине нестраначке личности, привредници, али и припадници различитих странака, који су страначку припадност ставили у други план, ради како кажу “доласка на власт и решавања животних проблема грађана, организационих, комуналних, инфраструктурних…” Поносе се искуством,стручношћу и младошћу у својим редовима, истичу немогућност сарадње са напредњацима после избора. На овој листи су и два кандидата за народне посланике Здравко Зарић и Светлана Марјановић.

Док владајуће партије, напредњаци и социјалисти, који имају ресурсе јавних предузећа, одржавају скупове на тргу четвртком у време пијаце, а напредњаци обилазе и села, опозиционе партије и групе грађана бираче о свом прогаму упознају личним контактом и преко друштвених мрежа.

Да ли ће се после избора наставити “као и до сада” или ће опозиција преузети власт и направити помак у раду општинске власти? Нестанак или опстанак, видеће се 17. децембра!