Дневни лист “Ново време”, број 83, 9. август 1941, пише Аца Ђоршевић.

Деспотовац 8. августа 1941.

У селу Бељајка, недалеко од Деспотовца, извршен је језив злочинчије су жртве угледан домаћин Војин Ајдаран и његова жена Романица.

Прекјуче наноћ закуцали су на вратима Војинове куће непозната лица и затражила преноћиште.Не сумњајући у рђаве намере посетилаца Војин је врата отворио и тек онда угледао пред собом пет наоружаних и маскираних разбојника. Чим су ушли у кућу разбојници су Романицу одвели у другу собу, а Војина почели ударати кундацима по леђима и глави, тражећи да им преда сав новац. Војин је имао свега 524 динара, и сву суму им дао, уверавајући да нема више.

Верујући да Војин има више пара, зликовци су наставили да га муће. После два дана Војин је у најтежим мукама издахнуо.Разбојницима није било ово довољно већ су то исто урадили и са Романицом, од чега је ова већ сутрадан умрла, такође у најтежим мукама.

Одмах по догађају срески начелник г. Р. Тодоровић и жандармеријски водник капетан г. М. Лепенац изашли су на лице места ради увиђаја и истраге.Извиђањем је утвршено да су овај злочин извршили Војин Недељковић-Мијуцић, Новак Т. Војиновић из Бељајке, Драгомир Маринос из Бигренице и Сретен Богдановић из Вирина, јер их је повређени Војин препознао. Сви разбојници се налазе у рукама властии са њима ће се поступати по закону.